Tradicija duga 130 godina

OBITELJSKA tradicija od 1884. GODINE

Tradicija proizvodnje vina u obitelji Pavlečić započinje još davne 1884. godine kada obitelj kupuje svoj prvi vinograd. Postepeno kroz godine nasadi su se širili, a obitelj se pretežito bavila proizvodnjom bijelih mirnih vina . Godine 1990. proizvodimo svoj prvi pjenušac pod nazivom Domagoj, jedno od prvih ikad proizvedenih u samostalnoj i neovisnoj RH. 1993. godine izlazimo na tržište sa pjenušcem Domagoj i od tada se obitelj uglavnom bavi proizvodnjom pjenušavih vina. Od tada pa do danas Domagoj osvaja brojne nagrade kako na domaćim tako i na međunarodnim natjecanjima.

Vinarija Pavlečić trenutno pripada manjim vinarijama te raspolaže sa oko 0,5 hektara vlastitih nasada vinograda. Vinske sorte koje se nalaze u našim nasadima su: Muscat ottonel, Sauvigon blanc te Manzoni bijeli. Pretežito proizvodimo pjenušava vina, a uz to i manje količine mirnih sortnih vina. Zbog male proizvodnje, glavna nit vodilja nam je kvaliteta i izvrsnost samog vina. Pjenušce proizvodimo klasičnom metodom uz odležavanje na kvascima minimalno dvije godine.

Sauvignon

Sauvignon blanc potječe iz područja Girond u Francuskoj. Sorta daje jedno harmonično vino pikantno kiselkaste arome i prepoznatljivog herbalanog tona, koji podsjeća na trave (Solanum nigrum) i bazgu (Sambucus nigra). Vino je puno, bogato i uvijek visoke kvalitete.

Manzoni bijeli

Manzoni bijeli je također poznat kao i incrocio manzoni 6.0.13., najpoznatiji među klonovima koje je tijekom svog rada na usavršavanju sorti uzgojio prof. Luigi Manzoni u Poljopriverdnoj školi za vinogradarstvo i vinarstvo u Coneglianu – Italija, u tridesetim godinama prošloga stoljeća tijekom serija eksperimenata na genetičkom unapređenju gožđa križanjem i kloniranjem.Manzoni bijeli je autohtono grožđe provincije Treviso (Veneto) i križanac je Rajnskog rizlinga i Pinota bijelog.

Muscat ottonel

Sorta podrijetlom iz Francuske, slabe je bujnosti, rano dozrijeva.  Grozd je srednje krupan i sabit. Bobica je žutozelene boje i sitna, izrazito muškatnog okusa. Ima niske količine kiselina uz visoku kakvoću

Pjenušci

Naši pjenušci su kupaža sorata iz vlastitog vinograda uz rano branje grožđa kako bi postigli što bolje vrijednosti kiselina. Pjenušce proizvodimo klasičnom metodom vrenja u boci uz odležavanje na kvascima od dvije do tri godine, a ponekad i duže. Pjenušci su lagano aromatični zbog prisutstva Muškata ottonela koji mu daje lagane cvijetne i muškatne arome. Uz to, pjenušci imaju ugodne kiseline te su izrazito pitki i lagani stoga ih preporučujemo kao aperitiv uz zrele sireve, školjke, jela od tamnog mesa i plave morske ribe, no i uz jela poput janjetine i purice sa mlincima.

Scroll to Top